(İpsala İlçe Tarım ve Orman Md.lüğünden)

İlçemiz Kapucu Mahallesi, Fatih Mahallesi, Yenikarpuzlu Beldesi, Paşaköy Köyü , Koyuntepe Köyü ve Yapıldak Köyü küçükbaş hayvancılık işletmelerinde Zoonoz Şarbon Hastalığı çıkmış olup gerekli idari ve fenni tedbirler alınmıştır. İlgili kordon bölgelerinde hayvan hareketleri kısıtlanmış hayvan alım satımları durdurulmuştur.

Şarbon, B. anthracis tarafından oluşturulan septisemik, akut, enfeksiyöz bir hastalıktır. Enfeksiyon yüksek ateş, dalağın büyümesi, kanın siyah koyu bir renk alması, pıhtılaşmaması ve ölen hayvanların doğal deliklerinden ( anüs, ağız, burun vb.) kan gelmesi ile karakterize, hayvanlarda ciddi ekonomik kayıplara sebep olmasının yanında halk sağlığı üzerinde de ölüme kadar varabilen olumsuz etkilere yol açan, tüm sıcakkanlı hayvanlarda görülebilen zoonoz ve bulaşıcı bir hastalıktır. Çiftlik hayvanlarından en çok sığır, koyun, keçi ve atlarda ölüme sebep olur. Hastalığın kuluçka süresi, küçükbaş hayvanlarda perakut seyrettiğinden 1-2 gün, büyükbaş hayvanlarda ise 3-5 gündür. Hastalık etkeni vücutta vejetatif kapsüllü halde bulunur. Dış ve uygun olmayan ortamlarda dayanıklı spor haline dönüşerek 50-60 yıl hastalık yapabilme kabiliyetini muhafaza eder. Bu sebeple ölen hayvanlar bulaşı kaynağı oluşturmakta ve uygun şartlarda gömülmesi önem taşımaktadır.

Hastalık etkeninin bulunduğu alanlarda hayvanların otlatılması veya bu alandaki otların biçilerek hayvanlara yedirilmesi ile hastalığın hayvanlara bulaşması hızlanmaktadır.

Bu bilgiler ışığında köyünüzde/beldenizde ani şüpheli ölüm olması durumunda İlçe Müdürlüğümüze derhal bilgi verilecek, ölen hayvanlar kesilmeyecek, uygun şartlarda (en az 2 metrelik çukurlarda öncelikle yakılmak üzere üzeri kireçlenerek) su kaynaklarına uzak, atıl bölgelere gömülmesi için Muhtarlık ve Belediyece yer belirlenecektir.

Önemle duyurulur.